Lawyersnet_MainPic עורכי דין בישראל
Lawyersnet_MainPic עורכי דין בישראל
פנייה לייעוץ אישי



    על מקצוע עריכת הדין

    מספרם של עורכי הדין בישראל הוא רב והוא גדל משנה לשנה. הסיבות לכך כי עריכת דין היא מקצוע כה מבוקש הן רבות אך נדמה שהמרכזית שבהן היא מגוון האפשרויות שמקצוע זה מקנה. 

    על מקצוע עריכת הדין

    ישנם עורכי דין אשר מתמחים בתחום משפטי מסוים ומשרדם מהווה משרד בוטיק. במצב דברים זה, מתגבשת מקצועיות ומומחיות יוצאת דופן בענף משפטי מסוים, מה שהופך את משרדי הבוטיק למצליחים מאוד.

    תוכן עניינים

    מנגד, ישנם משרדי עורכי דין אשר מספקים שירותים משפטיים במגוון נושאים ולשם כך מוקמות מחלקות מקצועיות שונות בתוך המשרד. במצב דברים זה, יכול משרד עורכי דין לספק את מלוא השירותים המשפטיים להם זקוק הלקוח מבלי שהוא נזקק לשירותיו של עורך דין אחר.

    לאחר קבלת רישיון עריכת הדין, יכול עורך דין, לבחור לעבוד בסקטור הפרטי כאמור לעיל או להשתלב בסקטור הציבורי. כמו כן, ניתן לעבוד כיועץ משפטי בחברות שונות.

    ישנם עורכי דין בישראל אשר בוחרים להמשיך בלימודים אקדמאיים של תואר שני ושלישי, דבר המקל על השתלבותם באקדמיה המשפטית בתחומי ההוראה והמחקר.

    כפי שניתן לראות, המבחר גדול והדלתות פתוחות.

    קבלת רישיון עורך דין – הכיצד?

    חוק לשכת עורכי הדין קובע שלושה תנאים לכשירותו של אדם להיות עורך דין:

    1. בעל תואר ראשון במשפטים – לימודי משפטים ניתן ללמוד באוניברסיטאות השונות בארץ כמו גם במכללות רבות אשר נפתחו בעשור האחרון.

    2. תקופת התמחות – המבקש להיות עורך דין, מוכרח לעבור תקופת התמחות של שנה. בשנים האחרונות, נהוג להתחיל בחיפוש מקום התמחות כבר מן השנה השנייה ללימודי התואר הראשון. ניתן להתחיל התמחות בעריכת דין אך ורק עם סיום התואר.

    יודגש כי תקופת טרום ההתמחות אשר נדרשת לעיתים על משרדי עורכי דין, איננה נספרת במניין השנה של תקופת ההתמחות.

    3. עמד בהצלחה בבחינות לשכת עורכי הדין – לאחר סיום התואר הראשון ולאחר תום תקופת ההתמחות, זכאי המתמחה לגשת אל בחינות הלשכה. ראשית, על המתמחה לעבור את הבחינה בכתב. ציון עובר בבחינה, מזכה את המתמחה לגשת אל הבחינה בעל פה. לאחר שתי הבחינות הללו, המתמחה מקבל רישיון לעריכת דין.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      חיסיון עורך דין לקוח

      אחד מן המאפיינים החשובים של מקצוע עריכת הדין הוא קיומו של חיסיון עורך דין- לקוח. משמעותו של החיסיון היא כי עורך דין מחויב לשמור בסודיות מוחלטת את כל המידע אשר נמסר לו במסגרת מערכת היחסים שבינו ובין הלקוח. חיסיון זה אינו ניתן להסרה על ידי עורך דין אלא על ידי הלקוח בלבד.

      כאשר מדברים על חיסיון עורך דין – לקוח יש להבדיל בין שני המצבים הבאים: מקרה שבו מגיע הלקוח אל עורך דין ומספר לו על עבירה שעשה לבין מקרה שבו מגלה הלקוח לעורך דינו על כוונתו לבצע עבירה בעתיד. במקרה הראשון, חל חיסיון עורך דין לקוח שכן הלקוח ביצע עבירה ומבקש לקבל עתה ייצוג משפטי. אולם, במקרה השני, החיסיון אינו חל ועורך הדין רשאי לחשוף את המידע שנמסר לו בכדי למנוע את ביצוע העבירה.

      יש להדגיש כי חיסיון עורך דין לקוח אינו מתקיים גם במקרים בהם נאלצים עורכי דין לתבוע את הלקוח בגין אי תשלום שכר טרחה.

      חשוב להבהיר כי חיסיון עורך דין – לקוח אינו חל רק על עורך הדין אלא גם על עובדי משרד עורכי הדין כולו. למותר לציין כי החיסיון חל גם על מתמחים בעריכת דין.

      עורכי דין – אפשרויות העסקה

      בפני עורכי דין פתוחות אפשרויות רבות של העסקה וניתן למעשה לחלקן לחמש קטגוריות עיקריות:

      1. עבודה כשכיר – עורכי דין רבים מתחילים את דרכם המקצועית כשכירים במשרד עורכי דין. לעיתים, לאחר קבלת רישיון עורך דין, ממשיך עורך הדין הצעיר לעבוד במשרד בו התמחה. במקרים אחרים, עוזב המתמחה את המסגרת בו התמחה ומתחיל לעבוד כעורך דין במשרד פרטי אחר.

      2. עבודה כעצמאי – עורכי דין מקימים משרד עורכי דין עצמאי, בין אם כבעלי משרד יחידים ובין אם על ידי הקמת שותפות עם עורכי דין אחרים. היתרון המרכזי בהקמת שותפות הוא האפשרות של מספר עורכי דין המתמחים בענפים שונים, להתאגד יחד. כך ניתן לספק מגוון שירותים משפטיים ללקוחות המשרד.

      3. סקטור ציבורי – ניתן לבחור לעבוד במסגרת הסקטור הציבורי, למשל בפרקליטויות השונות, במשרדי הממשלה למיניהם וכדומה.

      4. חברה חיצונית – במציאות העסקית של ימינו, רובן המכריע של החברות במשק מעסיקות עורכי דין אשר מהווים חלק אינטגראלי מן החברה. לעיתים מדובר בעורך דין יחיד ולעיתים במחלקה משפטית רחבה הכוללת מספר עורכי דין.

      5. אקדמיה – עריכת דין מעניקה גם אפשרות של עבודה באקדמיה המשפטית. עורך דין יכול לשלב עבודה במשרד עורכי דין לצד עבודה כמרצה או מתרגל. מאידך, יכול עורך דין להשתלב באקדמיה במשרה מלאה.

      עריכת דין היא מקצוע מאתגר ומעניין אשר פותח דלות רבות בפני הלומדים אותו. כפי שניתן להבין מן האמור לעיל, אפשרויות הבחירה רבות ומגוונות.

      *התוכן המופיע באתר Lawyersnet עורכי דין בישראל אינו מחליף ייעוץ משפטי פרטני מעורך דין. המבקר באתר ייקח בחשבון שכל הסתמכות על האמור – היא באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-8054051
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף