גירושין אינם חייבים להיות הליך מתיש בין כותלי בית המשפט המלווה במתחים וכעסים בין בני הזוג, גירושין בהסכמה מציעים פתרון יעיל ומכבד המאפשר לבני הזוג לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש, לצד דאגה לכלל המעורבים בהליך, ביניהם ילדי הזוג.
מה הם גירושין בהסכמה?
גירושין בהסכמה הם תהליך בו בני הזוג מחליטים במשותף להגיע להסכמות בנוגע להליך הגירושין ועל כלל הנושאים הקשורים לפרידה ביניהם. בתהליך זה, הדגש הוא על הסכמה ופשרה בין בני הזוג על מנת להגיע לתוצאה המיטיבית עבור בני הזוג וכלל המעורבים בתהליך.
מה היתרונות של גירושין בהסכמה?
לגירושין בהסכמה ישנם מספר יתרונות על גבי הליך גירושין רגיל המתנהל בין כתלי בית המשפט. ראשית, הדגש בהליך מסוג זה מתמקד בהסכמה בין בני הזוג, דבר מאפשר למנוע מתחים, כעסים ועוגמת נפש מיותרת בתהליך מורכב רגשית גם כך. בנוסף, בניגוד להליך גירושין רגיל היכול להימשך שנים רבות, גירושין בהסכמה מסתכמים בדרך כלל במספר חודשים מועט, דבר המאפשר לחסוך זמן רב. יתרון מרכזי נעוץ בעלות הנמוכה יחסית של גירושין בהסכמה אל מול הליך גירושין רגיל. פעמים רבות בני הזוג בוחרים בעו"ד או מגשר אחד לשניהם, דבר שמפחית את עלויות שכר הטרחה בצורה ניכרת, זאת בשילוב התהליך הקצר אשר מפחית עלויות. ההליך מאפשר לבני הזוג להגיע לחלוקה בצורה הטובה ביותר ביניהם בענייני ממון, רכוש, מזונות, האחריות ההורית והסדרי השהות, זאת משום שהם בעצמם מעצבים את ההסכם לפרטיו, בניגוד להליך גירושין רגיל בו בית המשפט כופה על הצדדים בפסק דין את התוצאה הסופית בנוגע לכל הנושאים הנ"ל .
מי יכול לערוך גירושין בהסכמה?
כל זוג המעוניין בגירושין בהסכמה יכול לעשות זאת. תנאי בסיסי להצלחת התהליך הוא הסכמת הזוג על עקרונות מהותיים באשר לפרידה ונכונות להגיע לפשרות.
מה כולל הסכם הגירושין?
כאשר זוג מחליט לפתוח בהליך גירושין בהסכמה עליו לערוך הסכם בו הוא מסדיר את העניינים הקשורים לפרידה. על ההסכם לכלול התייחסות לפרטים מרכזיים, הן בענייני ממון ורכוש והן בעניינים הקשורים לילדי הזוג. על ההסכם לכלול התייחסות לנושאים כמו: הסכמה להתגרש וסידור הגט, חלוקת הרכוש, אופן תשלום חובות ומשכנתאות, מזונות הילדים, האחריות ההורית וחלוקת זמני שהות, אופן קבלת החלטות עתידי בנוגע לילדים ועוד. ההסכם צריך להיות מפורט מספיק בשביל למנוע מחלוקות עתידיות אך גמיש דיו להתמודדות עם שינויים.
כיצד מתנהל הליך גירושין בהסכמה?
ראשיתו של ההליך בהסכמה של בני הזוג להיפרד ולהסדיר ביניהם את הפרידה בהסכם כולל. לאחר מכן, לרוב, הם יפנו לעו"ד או מגשר על מנת שיסייע להם לנסח הסכם גירושין מפורט ומתאים לצרכיהם. לאחר מכן על בני הזוג לפנות אל בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה על מנת שיאשר את ההסכם, וייתן להוראות ההסכם תוקף של פסק דין.
מסלולי אישור ההסכם: בית דין רבני או בית משפט?
כאמור, לרשות בני הזוג עומדות שתי אפשרויות:
- פנייה לבית הדין הרבני – על הצדדים לפתוח תיק לאישור הסכם גירושין ולהגיע לבית הדין הרבני. בית הדין יוודא כי הם חתמו על ההסכם מרצונם החופשי וכן כי הם מבינים את תוכן ומשמעויות ההסכם ותוצאותיו. במידה וההסכם תקין ואינו מכיל סעיפים חריגים בית הדין יאשר את ההסכם וייתן לו תוקף של פסק דין. בנוסף, בית הדין יסדר את הגט.
- פנייה לבית המשפט לענייני משפחה – על הצדדים להגיש בקשה משותפת לאישור הסכם גירושין ולהגיע לבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט מוודא כי הם חתמו על ההסכם מרצונם החופשי וכי הם מבינים את משמעויות ההסכם ותוצאותיו. במידה וההסכם תקין, בית המשפט יאשר את ההסכם וייתן להסכם תוקף של פסק דין. חשוב לציין כי במסלול זה, לאחר אישור בית המשפט, על הזוג להגיע לבית הדין הרבני על מנת להסדיר את עניין הגט מכיוון שרק לבית הדין הרבני יש סמכות בנושאים אלו.
בשני המסלולים בית המשפט או בית הדין רשאי להציע שינויים בהסכם על מנת לאשר את ההסכם, זאת במידה והם חוששים כי ההסכם פוגע בצורה שאיננה מידתית בזכויותיו של אחד מבני הזוג או ילדיהם.
בשנים האחרונות, עקב חקיקת 'חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, תשע"ה-2014" אשר מחייב לפנות להליך גישור ביחידת הסיוע (הגשת בקשה ליישוב סכסוך), בטרם ניתן יהיה להגיש תביעות בענייני משפחה, אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של זוגות אשר פונים לנתיב הגירושין בהסכמה.
*תודת העורכים לעו"ד צפית דיבון קצובר, על הסיוע והתרומה בעריכת התוכן לפרסום.