למרות שצה"ל הוא "צבא העם", בפועל חלקים גדולים מהעם אינם מתגייסים לצבא מסיבות שונות. אלו נסיבות פוטרות משירות צבאי? האם ניתן לקבל שחרור מוקדם מהצבא? והאם כדאי להסתייע בעורך דין לשם קבלת הפטור או השחרור? – על כך במאמר שלפניכם.
שירות צבאי בישראל נתפס לא רק כהגנה על המדינה אלא גם ככור היתוך לאומי. הנכונות להקרבה ושאר ערכי צה"ל הם חלק מהדי-אן-איי של הישראליות בת זמננו.
עם זאת, בפועל, חלקים גדולים מהציבור [יש הטוענים: כמחצית מכל מחזור גיוס] אינם מתגייסים לצבא מטעמים שונים.
להלן אמנה כמה נסיבות הפוטרות משירות צבאי.
פטור מטעמי בריאות
הפטור הנפוץ ואולי המוכר ביותר הוא פטור על רקע אי התאמה רפואית לשירות. פטור זה מכונה גם "פרופיל 21", ועניינו פטור מהצבא מחמת נסיבות בריאותיות – גופניות או נפשיות.
בכדי לקבל פטור זה, על המיועד לשירות לעבור אצל רופא יחידת הגיוס ו/או אצל קצין בריאות הנפש [המכונה: קב"ן].
במידה והם קובעים את הפרופיל הצבאי שלו על 21 – הוא מקבל פטור אוטומטי משירות צבאי.
פטור על רקע מצפון ודת
פטור נוסף הוא פטור של נשים על רקע דת ומסורת:
"יוצא-צבא, אשה, שהוכיחה באופן שנקבע בתקנות לרשות שנקבעה על פיהן, כי טעמים שבמצפון או טעמים שבהווי משפחתי דתי מונעים אותה מלשרת בשירות בטחון, פטורה מחובת אותו שירות".
(סעיף 39(ג) לחוק חוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986)
יודגש כי המצפון האמור כאן הוא מצפון מסוג של דת ומסורת ולא מצפון מסוג פציפיזם. משום כך, פטור זה רלוונטי רק לנשים ולא לגברים.
עם זאת, במקרים מסוימים, נדירים יותר, גם גברים עשויים לקבל פטור מטעמי מצפון פציפיסטי.
דיחוי צבאי לבחורי ישיבה שתורתם אומנותם
אפשרות נוספת להימנע משירות צבאי היא על ידי התואר 'תורתו אומנתו'. במשך שנים רבות, בחורי ישיבות שתורתם אומנותם זכו לדיחוי קבוע משירות צבאי, על פי חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם, המכונה "חוק טל".
בשנת 2012 ביטל בג"ץ את החוק. לאחר ביטול החוק, פעלה מפלגת 'יש עתיד' לחקיקת חוק חדש ומצומצם ביותר בנושא, אך לא הצליחה להשלים את משימתה בשל נפילת הממשלה.
בשנת 2015, ובעקבות ההסכם הקואליציוני עם המפלגות החרדיות, הוכנס תיקון מחודש לחוק שירות הביטחון, המאפשר את דחיית גיוסם של בחורי ישיבות בהתאם להחלטתו של שר הביטחון.
וועדת התאמה לשחרור משירות צבאי
מלבד האפשרות לקבל פטור מגיוס, ישנה גם אפשרות לבקש שחרור מוקדם מהצבא – לאחר הגיוס. פעמים רבות חיילים מרגישים שאינם מסוגלים להמשיך בשירות הצבאי מסיבות כאלה ואחרות, והפתרון עבורם הוא להגיש בקשה לשחרור מוקדם.
בקשה זו עולה לדיון בפני וועדת התאמה, הבוחנת את פרטי הבקשה ואת היסטוריית השירות של המבקש.
יצוין כי בדרך כלל קשה יותר לקבל שחרור מוקדם משירות צבאי – לאחר הגיוס, מאשר לקבל פטור משירות – מלכתחילה. לכן, אם אתם חוששים שאינכם מסוגלים להשלים את השירות הצבאי, יתכן שכדאי לכם לבקש פטור מגיוס מלכתחילה.
היעזרו בעורך דין
בבקשת פטור משירות צבאי, ובוודאי בבקשת שחרור מוקדם מהשירות, חשוב מאד להתכונן היטב ולברור מילים: סוף מעשה במחשבה תחילה.
אם יש לכם אפשרות, כדאי מאד להיוועץ בעורך דין צבאי מנוסה. עורך דין מנוסה יוכל להכין אתכם היטב לקראת הוועדות השונות ולעזור לכם בניסוח הבקשה.
היערכות נכונה תסייע לכם למקסם את הסיכוי שלכם להשיג את הפטור או את השחרור המבוקש.