Lawyersnet_MainPic עורכי דין בישראל
Lawyersnet_MainPic עורכי דין בישראל
פנייה לייעוץ אישי



    האם מעסיק חייב לתת שי לעובדים שלו?

    צירוף המילים "חייב" ו- "שי" בשאלה שבכותרת, יוצר ניגודיות שאינה הגיונית שהרי, מתנה ניתנת מתוך רצון של נותן המתנה ולא סביר שיהיה ניתן להכריח או לחייב מישהו לתת מתנה ואם כך – אז אולי אין המדובר במתנה כלל?

    תוכן עניינים

    ככלל – מעסיק אינו מחויב בהענקת שי לחג

    ולכן, העובדה כי מעסיק אינו  מחויב בהענקת שי לחג ובפועל, אין בחוקי העבודה ולו הוראה אחת, המחייבת מעסיק לתת מתנה לחג לעובדיו, נתפסת כהגיונית ובייחוד, כאשר גם כך על מעסיק חלות חובות רבות כלפי העובד המעוגנות הן בחוק והן בפסקי הדין של בתי הדין לעבודה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      יצוין, מסביר עו"ד ישי מויאל, כי ישנם מקומות עבודה או עובדים השייכים לענף תעסוקה מסוים, עליהם חל צו הרחבה או הסכם קיבוצי, בהם ישנה הוראה המחייבת את המעסיק לתת מתנה לחג ואף שיעור המתנה נקבע בה וכפי שיפורט בהמשך.

      שי לחג – כיצד יינתן?

      מעסיק יכול לתת שי לחג לעובדיו בצורת מתנה פיזית (עציץ, סט כוסות וכיו"ב), יכול לתת שוברי קנייה (כמו תו הזהב), הטבות בבית עסק אחרים (כמו טיפולי בריאות), או אפילו כסף מזומן. בכל מקרה, העניין נתון לשיקול דעתו של המעסיק.

      מתי נהוג להעניק שי לחג?

      בדרך כלל, נהוג להעניק מתנות לחג לעובדים שכירים בשני החגים ה"גדולים"- ראש השנה ובפסח. ישנם מעסיקים אשר מעניקים מתנות חג גם בחגים ה"קטנים", כמו משלוח מנות בחג הפורים או סופגניות בחנוכה, אך בכל מקרה מדובר בהחלטת המעסיק ובהתאם לשיקול דעתו.

      מתנה לחג – נוהג ולא חובה ברוב המקרים:

      עניין הענקת מתנות לעובדים שכירים בחגים, הפך זה מכבר לנוהג מקובל וידוע במדינה ולפיכך, לכל עובד כמעט בכל מקום עבודה קיימת ציפייה לקבלת המתנות בחגים הגדולים.

      אך זו אינה חובתו של המעסיק לחלק מתנות בחגים ואין כל הוראה בחוקי העבודה המחייבת אותו לתת מתנות.

      עם זאת חשוב לשים לב, כי לעיתים גם כשאין חובה, יוצר המעסיק נוהג כה מושרש של הענקת מתנות בחגים, עד אשר אי הענקתו "לפתע", יכולה להקים עילה להרעת תנאים (אם מדובר במתנה משמעותית) ו"להפליג" לעיתים אף להתפטרות בדין פיטורין.

      מתי מעסיק כן מחויב בהענקת שי לחג?

      1. כאשר חל על מקום העובדה או על העובדים בו (כמו נניח על עובדים בענף הניקיון), צו הרחבה או הסכם קיבוצי המחייב מתן מתנות לחג (וגם קובע מה יהיה שיעורן).
      2. כאשר העובד השכיר מועסק בהסכם עבודה אישי ובו כתוב במפורש שחלק מההטבות אשר יינתנו לו במקום העבודה, תהיינה מתנות לחג.
      3. כאשר יש במקום העבודה וועד עובדים אשר חלק מדרישותיו למעסיק מלכתחילה, כללו גם שי לחג לעובדים.
      4. כאשר מעסיק מתנה קבלת שי לחג ביעדים בעבודה- אז כל עוד עומד העבד ביעדים, יקבל שי לחג.

      אבל אם נותנים – נותנים לכולם:

      נכון שאין הוראה בחוק המחייבת מעסיק לתת לעובדיו שי לחג, אבל ממקרים שונים שהגיעו לבתי הדין לעבודה, נראה כי נוצרה מעין פרקטיקה נוהגת בכל הקשור להענקת או אי הענקת שי לחג (כאשר למעסיק כאמור אין חובה בדין לתת), כך למשל:

      1. אם עובד אחד מקבל- כל העובדים יקבלו, אחרת אפליה אסורה.
      2. מה שעובד אחד מקבל- גם האחר יקבל ללא קשר לוותק שלו בעבודה או לתפקידו.
      3. אם עובדת בחופשת לידה- עדיין עובדת ולכן תקבל.

      לכן, בטרם נבוא בטענות למעסיק כי הוא "חייב לתת לנו שי לחג" וכי זו "זכותנו כעובדים" ובטח לפני שנאיים בנקיטת צעדים כאלה ואחרים כנגדו, נזכור כי המעסיק, בדרך כלל, לא חייב לנו דבר וזו החלטתו בלבד!.

      *התוכן המופיע באתר Lawyersnet אינו מחליף ייעוץ משפטי פרטני מעורך דין. המבקר באתר ייקח בחשבון שכל הסתמכות על האמור – היא באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-8054051
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף