שוק עורכי הדין בישראל הוא רחב ומגוון. המשרדים השונים הם בעלי מאפיינים שונים המבדילים אותם אחד מרעהו, ביניהם גדול המשרד. עורכי דין בישראל מעדיפים לעבוד במשרדים שונים – כל אחד בהתאם לשאיפותיו הפרטיות ולתחומי עניינו בחיים.
גודל המשרד מהווה את אחד השיקולים עבור עורכי דין בישראל ועבור סטודנטים למשפטים המבקשים להתמחות כעורכי דין בישראל, שכן הוא משפיע על מאפייני המשרד ועל מאפייני ההתמחות.
מהם ההבדלים בין משרד עורכי דין גדול לבין משרד עורכי דין קטן?
שוני בין משרד עורכי דין גדול למשרד עורכי דין קטן ישפיע על אופי המשרד, על לקוחותיו ועל כלל התנהלותו.
במשרד עורכי דין גדול יהיו בדרך כלל מספר שותפים ולמעלה מעשרה עורכי דין, אפילו כמה עשרות. עורכי דין בישראל יכולים לעבוד כשכירים במשרד עורכי דין גדול, וברבות הימים להצטרף כשותפים. בדרך כלל, משרד עורכי דין גדול מטפל במגוון של נושאים, כך שלקוחות עסקיים לדוגמא יוכלו לקבל במשרד אחד מענה לכלל צרכיהם. משרדים גדולים מעסיקים בדרך כלל מספר מתמחים המתלווים לעורכי הדין.
משרד עורכי דין קטן, לעומת זאת, כולל מספר מועט יותר של עורכי דין. ישנם משרדים קטנים המסווגים כ"משרדי בוטיק", אשר מתמחים במספר מצומצם של נושאים, או שמתמחים בתחום אחד על רבדיו הרבים. ויתרונם הוא בניסיון הרב ובידע הנצבר סביב אותו נושא מסוים, דבר המהווה יתרון בולט עבור לקוחות המחפשים מענה מאד מקצועי בתחום מסוים. חלק ממשרדים אלו מעסיקים אף הם מתמחים.
הבדלים בין משרד עורכי דין גדול לבין משרד עורכי דין קטן עבור מתמחים
כל סטודנט למשפטים, המבקש להיות מוכשר כעורך דין בישראל במגזר הפרטי, צריך להחליט האם הוא רוצה להתמחות במשרד גדול או קטן. ישנם מספר הבדלים הנובעים מגודל המשרד ומשפיעים על אופי ההתמחות:
1. במשרד עורכי דין גדול יוכל "לטעום" ממבחר הנושאים בהם המשרד עוסק (יכול להיות גם מצב של התמחות במשרד גדול בתחום אחד – תלוי בצרכי המשרד וברצון המתמחה), ובמשרד עורכי דין קטן יוכל להיות מומחה בתחום מסוים.
2. במשרד עורכי דין גדול לרוב השכר בתקופת ההתמחות יהיה גבוה יותר מאשר במשרד עורכי דין קטן. לפי האתר "קודקס – קריירה וע"וד", שערך במרץ 2011 סקר המקיף כ-100 משרדי עורכי דין בגדלים שונים, נראה כי במשרד עורכי דין קטן שכר מתמחה ממוצע הוא 4,327 ₪, ואילו במשרד עורכי דין גדול שכר מתמחה ממוצע הוא 6,623 ₪. חשוב לציין כי השכר במשרדי עורכי דין קטנים אך המסווגים כמשרדי "בוטיק" הוא גבוה יותר אף מהמשרדים הגדולים (6,967 ₪).
3. לרוב, במשרד עורכי דין גדול שעות העבודה יהיו רבות יותר ויהיה יותר עומס עבודה מאשר במשרד עורכי דין קטן.
כיצד בחירת המשרד תשפיע על המשך הקריירה המשפטית שלי?
מטרת תקופת ההתמחות היא בסופו של דבר השתלבות בשוק עורכי הדין בישראל. בדרך כלל, משרדים קטנים לא נוטים לגדול מדי שנה, וסיכויי ההישארות במשרד כעורכי דין לא גדולים. לעומתם, במשרדי עורכי דין גדולים, סיכויי ההעסקה במשרד לאחר תקופת ההתמחות הם גדולים יותר, מה שמקנה להם יתרון כאשר שוקלים את מקום ההתמחות.
מלבד זאת, התמחות בתחום מסוים אינה כובלת את המתמחה לאותו תחום. מתמחה שחפץ להמשיך לאחר ההתמחות בתחום אחר יוכל לעשות כן. אמנם המשך בתחום ההתמחות ייתן לו יתרון, אך שוק עורכי הדין בישראל מאפשר גם מעבר בין התמחויות.
סיכום
עורכי דין בישראל במגזר הפרטי, מועסקים במשרדים בעלי מאפיינים שונים, וביניהם גודל המשרד, המשפיע על אופי המשרד.
ההשפעה של תקופת ההתמחות על עבודת עורכי דין בישראל היא רבה ויש להקדיש מחשבה לבחירה במקום מסוים.
גודל המשרד הינו אחד המשתנים המשפיעים על תקופת ההתמחות, והבחירה במשרד גדול או קטן הינה חשובה. מתמחים יבחרו במשרד גדול או קטן לפי שאיפתם המקצועית העתידית – לאחר תקופת ההתמחות, וכן לפי אופי ההתמחות שהם מבקשים, בהתאם לשעות העבודה ולשכר המוצע למתמחים. היתרונות הגלומים במשרד גדול או קטן משתנים מאדם לאדם.