ישנה יוזמה הקיימת מזה מספר שנים, להאריך את תקופת ההתמחות בעריכת דין, משנה לשנה וחצי. הסיבה המרכזית ליוזמה זו, היא ניסיון למנוע את ההצפה במקצוע, אך ישנם יתרונות נוספות להארכת ההתמחות.
לצד אלו, ישנם כמובן גם חסרונות ולפיכך, ישנה מחלוקת האם ראוי להאריך את ההתמחות או אם לאו. ישנם עורכי דין בישראל, הסבורים כי הארכת ההתמחות, תטיב עם המקצוע, שכן היא תשפר את מיומנותם של המתמחים, בצאתם אל שוק העבודה.
כמו כן, משרד עורכי דין המעסיק מתמחה, יוכל ליהנות מפירות ההכשרה, דבר אשר אינו קיים כל כך כיום, לאור ההתמחות הקצרה בת השנה.
עורכי דין אחרים סבורים כי תוספת של חצי שנה, אין בה הבדל משמעותי מבחינת טיב ההכשרה של המתמחים והיא עלולה לפגוע במעמדם. על כן, אין טעם בהארכת ההתמחות.
יתרונות הארכת ההתמחות
כל משרד עורכי דין, הסבור כי יש להאריך את תקופת ההתמחות, מבסס את עמדתו זו על שלושה נימוקים מרכזיים:
1. בלימת ההצפה: הטענה היא כי הארכת ההתמחות, תרתיע רבים מלימודי המשפטים וכך, תיבלם ההצפה במקצוע.
2. שיפור מיומנות המתמחה: התמחות של שנה וחצי, תאפשר למתמחה, לקבל יותר ניסיון וידע, לפני צאתו למעגל העבודה.
3. פרי ההכשרה: עורכי דין בישראל, המעסיקים מתמחים, ייהנו מפירות עמלם, בהכשרת המתמחה, במידה ותוארך תקופת ההתמחות בחצי שנה נוספת.
הארכת ההתמחות – טיעונים נגד
ישנם עורכי דין בישראל, כמו גם סטודנטים למשפטים ומתמחים, הסבורים כי הארכת ההתמחות לא תשפר באופן מהותי, את היקף ההכשרה של המתמחה, אך עלולה לפגוע מאוד במעמדו. במה דברים אמורים? ראשית, לעניין שכר המתמחה. עורכי דין בישראל מזכירים כי שכרם של מתמחים איננו גבוה ומתמחים רבים, משתכרים שכר מינימום בתקופה זו. מבחינה זו, הארכת ההתמחות, תאלץ את המתמחה, לעבוד כחצי שנה נוספת בשכר נמוך.
הפן הנוסף הוא שעות העבודה של המתמחים. בדרך כלל, משרד עורכי דין מעסיק מתמחה כעשר שעות ביום ולעיתים אף יותר. לאור שעות העבודה וגובה השכר, לא יהיה זה הוגן להאריך את תקופת ההתמחות, ללא שיפור בתנאי המתמחים.
בחירת משרד עורכי דין להתמחות
סטודנטים למשפטים, החל מאמצע שנתם השלישית, מתחילים לחפש משרד עורכי דין להתמחות. הבחירה במשרד בו יעברו את תקופת ההתמחות, אינה תמיד קלה עבור הסטודנטים:
1. בחירת תחום התמחות: כל סטודנט למשפטים, צריך לבחור באיזה תחום היה רוצה להתמחות והאם הוא מעוניין להתמחות במסגרת משרד עורכי דין בוטיק או במשרד כלבו.
2. משרד עורכי דין קטן או גדול: עורכי דין בישראל, מבהירים כי אין חשיבות לגודלו של משרד עורכי דין, אלא למקצועיותו בלבד. חשוב להתמחות במשרד המומחה בתחומים בו הוא עוסק ואשר מתייחס לעובדיו בצורה מכובדת.
3. התמחות במסגרת אחרת: ניתן לעבור את תקופת ההתמחות, גם במסגרות אחרות, מלבד משרד עורכי דין. אפשר להתמחות בבתי משפט, במחלוקות משפטיות בחברות שונות וכיו"ב.
סטודנטים למשפטים המעוניינים לשלוח קורות חיים למשרדים העוסקים בתחום מסוים, יכולים לגלוש אל אינדקס עורכי דין ברשת ולהוציא משם, רשימות של עורכי דין בישראל, המתמחים בתחום המעניין אותם.
הארכת ההתמחות היא יוזמה העומדת על הפרק, מזה מספר שנים. המטרה המרכזית שלה היא לבלום את ההצפה במקצוע. ישנם חילוקי דעות, האם ראוי להאריך את ההתמחות, או אם לאו.