אחד המקצועות הפופולוריים ביותר במדינת ישראל הינו מקצוע עריכת דין. לפי נתונים של לשכת עורכי הדין אחד מכל 161 תושבים בישראל הינו עורך דין. זאת, על אף ירידה ביוקרת המקצוע בשנים האחרונות.
האם משתלם להיות עורך דין בישראל בהשוואה לעורכי דין בחו"ל? מאמר זה יעסוק בהשוואה בין עורכי דין בישראל לבין עורכי דין בחו"ל בתחומי שכר, עומס בעבודה ואחוזי אבטלה במקצוע.
מהו אחוז עורכי הדין המובטלים בישראל ביחס לעורכי דין בחו"ל?
על אף האחוז הגבוה של עורכי הדין בישראל באכלוסיה, אחוז האבטלה הרשמי בקרב סקטור זה הינו 7.8% בלבד, לעומת 8.6% אבטלה בארה"ב. אלא שבעניין זה יש לקחת בחשבון, כי מספר לא מבוטל של עורכי דין המוצאים עצמם ללא תעסוקה, או מוצאים את המקצוע לא מתאים להם, נוטשים את המקצוע לטובת תחום אחר.
כמו כן, אחוז מסוים מעורכי הדין בישראל הלא מועסקים פותחים משרד פרטי בתקווה שיבואו אליהם לקוחות. בנוסף, עורכי דין בישראל עסוקים 85% פחות מהרף המקובל. מצב זה מוגדר כאבטלה סמויה. שיעור האבטלה הסמויה הוא אפוא 10%. בסיכום הדברים, ישנה בקרב סקטור עורכי הדין בישראל אבטלה אפקטיבית בשיעור של 15.7%. עדיין חושבים להיות עורכי דין בישראל?
שכר עורכי הדין בישראל בהשוואה לשכר עורכי דין בארה"ב
מסקר שערך אתר "קודקס" השנה (חברת השמה מובילה בתחום המשפט) בקרב 1,000 עורכי דין פעילים בישראל עלו הנתונים הבאים:
1. שכר ממוצע בקרב עורכי דין בישראל בעלי ותק של 5-6 שנים מההסמכה – עורכי דין המועסקים בחברות או במשרדים גדולים מרוויחים כ- 20,000 ₪ בחודש. עורך דין בעל ותק דומה במשרד בינוני או במגזר הציבורי מרוויח כ- 15,000 ₪ בחודש, ואילו עורך דין בעל ותק דומה המועסק במשרד קטן מרוויח כ- 13,000 ₪ בחודש.
2. עלייה בשיעור השכר מההסמכה ועד 5-6 שנות ותק – במשרדים גדולים נרשמה עלייה כ- 9,000 ₪, במשרדים בינוניים וקטנים ובמגזר הציבורי נרשמה עלייה של כ- 5,00 ש"ח בלבד, ואילו עורכי דין המועסקים בחברות זוכים בעליית שכר של כ- 10,000 ₪ במהלך שנים אלו.
3. התחום הרווחי ביותר – עורכי דין המועסקים בתחום ההיי-טק מרוויחים את השכר הגבוה ביותר בקרב עורכי דין בישראל. אחריהם עורכי דין מתחום המסחר הבינלאומי, אחריהם משוק ההון ובמקום הרביעי עורכי דין מתחום הקניין הרוחני.
בארה"ב לעומת זאת, במשרד עורכי דין מוביל באחת הערים הגדולות, מרוויח עורך דין בעל ותק של 5-6 שנים כ- 20,000$ בחודש. זאת, לאחר שכל שנה החל משנתו הראשונה שכרו עולה ב- 1,600$ בשנה. אם נתרגם זאת למונחים שקליים, נמצא שעורך דין בארה"ב המועסק בפירמת עורכי דין גדולה, בעל ותק של 5-6 שנים, מרוויח כ- 48,000 ₪ בחודש! לאחר שכל שנה שכרו עלה בכ- 6,000 ₪.
עם זאת יש לקחת בחשבון את יוקר המחייה הגבוה יותר בארה"ב מאשר בישראל, כך שבסופו של יום לא ברור שעו"ד בארה"ב נשאר בסוף החודש עם יותר כסף מעמיתו הישראלי.
שעות עבודה של עורכי דין בישראל בהשוואה לעורכי דין בחו"ל
באותו סקר של חברת "קודקס" נמצא, כי עורכי דין בישראל עובדים בממוצע 9.5 שעות ביממה, כאשר עורכי דין גברים עובדים 10.1 שעות ביממה ועורכות דין נשים עובדות 8.9 שעות ביממה. במשרדים גדולים עובדים קצת יותר מ- 10 שעות ביממה, במשרדים בינוניים קצת פחות מ- 10 שעות ביממה, בחברות ומשרדים קטנים מעט יותר מ- 9 שעות ביממה, ואילו במגזר הציבורי עובדים קצת פחות מ- 9 שעות ביממה.
בארה"ב לעומת זאת עובים במשרדים גדולים כ- 80 שעות בשבוע עבודה, שהם למעלה מ- 13 שעות ביממה במשך 6 ימים בשבוע. מי יודע, אולי נתון זה ישאיר אתכם עורכי דין בישראל.
סיכום
לא פשוט להיות עו"ד בישראל. להיות אחד מעוד 43,346 עורכי דין הפעילים במדינת ישראל. לא פשוט למצוא עבודה, וגם אם מוצאים אחת כזאת אתה עלול להיות "מובטל סמוי".
מאידך, גם בארה"ב אחוזי אבטלה דומים. השכר בקרב עורכי דין בישראל אמנם גבוה בהרבה מזה הממוצע במשק, אולם לא בטוח שגבוה ממשרה מקבילה בתחום ראיית החשבון או היי-טק.
מאידך, השכר בארה"ב גבוה בהרבה מזה בארץ, אולם יוקר המחייה שם לא מותיר יותר כסף בסוף החודש מאשר לעו"ד בישראל. כמו כן, שעות העבודה לא נוראיות במיוחד, בייחוד לאור שעות העבודה של עו"ד במשרה מקבילה בארה"ב. אז נשארים בארץ? אלא אם כן אתם חושבים שאתם מוצלחים במיוחד ומוכנים להשקיע את כל שעות היממה שלכם במשרד, התשובה כנראה תהיה חיובית!