הרעת תנאים בעבודה – דע מהן זכויותיך!
דיני עבודה במדינת ישראל, קובעים כי על המעביד לספק תמיד לעובד שלו תנאי עבודה סבירים ונוחים.
יתרה מזו – עליו תמיד לשמור על התנאים כפי שהם נקבעו בחוזה העבודה.
אין זה אומר, כי המעביד לא רשאי לשנות דבר במקום העבודה. אדרבה – אפשר להוסיף עובדים, לפטרם, לשנות נהלים שונים, ואף לעבור למקום חדש. אולם, בכל זאת קיימים מצבים בהם מתרחשת הרעת תנאים.
במצב כזה יש למעשה לעובד שתי אפשרויות – אפשרות אחת היא שהוא מתפטר, אך במקביל זכאי לתבוע דמי פיצויים (למעשה כאילו הוא פוטר, ולא התפטר מיוזמתו).
אפשרות שניה היא שהעובד ימשיך לעבוד במקום העבודה שלו – אך יגיש קובלנה בפני בית הדין לעבודה, ויתבע את המעביד לפי דיני עבודה. חשוב בכל מקרה להבין, שבכל מקרה שבו אתם תובעים את המעביד שלכם על הרעת תנאים חובת ההוכחה היא עליכם. אבל מהם המקרים שבהם הרעת התנאים היא מוחשית וברורה?
כמה מקרים של הרעת תנאים בעבודה
1. יחס של השפלה – במידה ואתם חשים כי המעביד שלכם משפיל אתכם באופן ברור, סונט בכם, ומתייחס אליכם בכינויים מעליבים – זהו בהחלט מצב ברור מאד של הרעת תנאים. ברמה האנושית ביותר אתם זכאים ליחס הוגן הרבה יותר, ובהחלט אפשר לתבוע את המעביד על מקרה שכזה.
2. הורדה בשכר – חשוב להסביר ולפרט מהי בדיוק הורדה בשכר ומתי היא נחשבת כהרעה בתנאי העבודה. לא כל הורדה בשכר היא בהכרח הרעה בתנאים, בהנחה שסדרי העבודה השתנו גם הם. במילים אחרות אם כעת תנאי העבודה השתנו (כמובן שלא מתוך מטרה פגוע בעובדים) ובעקבותיהם הדבר גרר גם הרעה בשכר הכללי- אין זה בהכרח הרעה בתנאים. אך אם התנאים נותרו זהים לחלוטין, והמשכורת פשוט הפכה לנמוכה יותר (אפילו בהסכמת העובד!) הרי שמדובר בעילה לתביעה.
3. בעיות שכר – לפי דיני עבודה, כל אדם אשר עובד – זכאי לקבל משכורת מסוימת. אם המעביד מתעכב בתשלום המשכורת אפשר בהחלט לתבוע אותו. חשוב לציין, שניתן להגיש קובלנה על הרעה בתנאים בין אם מדובר על פיגור חד פעמי – ובין אם מדובר על תופעה אשר חוזרת על עצמה פעם אחר פעם. כמובן שניתן להגיש תביעה גדולה יותר, עם הבעיות נמשכות לאורך זמן.
4. שינוי בזמן ובמקום – מדובר אמנם על מקרים קיצוניים יחסית של שינוי בזמני העבודה או במיקום הפיזי של העבודה, אך הם מתקיימים לצערנו, וגוררים אחריהם הרעת תנאים. כך לדוגמה, עובד שעבד עד היום משמרות בוקר, וכעת מקום העבודה שינה פניו לחלוטין ודורש רק משמרות ערב שמחייבות למעשה את העובד להתפטר – הרי הוא זכאי לפיצויים, כי זוהי הרעת תנאים. גם שינוי במקום העבודה לזמן בלתי מוגבל, במיקום רחוק מאד ממה שהעובד הורגל אליו – ייחשב כהרעה בתנאים.
להוכיח קשר לתביעה
בסופו של יום, רוב המקרים של הרעת תנאים בעבודה גוררים אחריהם התפטרות, ולא מצב שבו העובד נשאר במקום העבודה, כי לרוב התנאים כבר נעשים בלתי אפשריים או בלתי נסבלים. לכן עליכם תמיד להוכיח, כי קיים קשר ישיר בין המצב של הרעת תנאים לבין ההתפטרות שלכם. חשוב מאד שתעמדו על שלכם, ותדעו לדרוש פיצויים, ותראו כי הסיבות התקיימו בפועל, כך שתוכלו לקבל פיצויים מתאימים.