Lawyersnet_MainPic עורכי דין בישראל
Lawyersnet_MainPic עורכי דין בישראל
פנייה לייעוץ אישי



    מהי הרעת תנאים בעבודה?

    דיני עבודה במדינת ישראל, קובעים שעל המעביד לספק לעובד שלו תנאי עבודה סבירים ונוחים.
    יתרה מזו, עליו לשמור על התנאים כפי שהם נקבעו בחוזה העבודה של העובד, ועליו להימנע מהרעת תנאים בעבודה.

    אך אין זה אומר, כי המעביד לא רשאי לשנות דבר במקום העבודה. אדרבה, אפשר להוסיף עובדים, לפטרם, לשנות נהלים שונים, ואף לעבור למקום חדש. במאמר זה נבחן מהי הרעת תנאים בעבודה, ומה ההשלכות של הרעת התנאים.

    מהי הרעת תנאים בעבודה?

    תוכן עניינים

    מהי הרעת תנאים בעבודה?

    חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה קובע שכל עובד שמתחיל את עבודתו זכאי לקבל פירוט על תנאי העבודה שלו, הכוללים בין היתר את תיאור התפקיד שלו, סך התשלומים להם הוא זכאי, אורך יום העבודה, ימי המנוחה שלו, התנאים הסוציאליים המגיעים לו ושאר תנאי העבודה שלו. הפרת חובה זו עלולה לעלות למעסיק בקנסות ופיצויים, גם אם לא נגרם נזק לעובד.

    הרעה מוחשית וממשית באחד מתנאי העסקה של העובד, עשויה להוות הרעת תנאים בעבודה. אך לא כל מקרה של שינוי בתנאי העבודה יהווה הרעת תנאים. אם כך, מתי מדובר בהרעת תנאים מוחשית וברורה?

    מהי הרעת תנאים?

    כמה מקרים של הרעת תנאים בעבודה:

    יחס של השפלה –  אם אתם חשים כי המעביד שלכם משפיל אתכם באופן ברור, סונט בכם, מתייחס אליכם בכינויים מעליבים, ואתם חווים יחס של השפלה, מדובר בהרעת תנאים. ברמה האנושית ביותר אתם זכאים ליחס הוגן הרבה יותר, ובהחלט אפשר לתבוע את המעביד על מקרה שכזה.

    הפחתת שכרלא כל הפחתת שכר היא בהכרח הרעה בתנאים. תיתכן הפחתת שכר שנובעת מהפחתה מוצדקת באחוז המשרה או שינוי מוצדק אחר בתנאי העבודה, למשל בעקבות הפחתה ברווחים של מקום העבודה. במקרים אלו לא בהכרח מדובר בהרעת תנאים. אך אם התנאים נותרו זהים לחלוטין, והמשכורת פשוט הפכה לנמוכה יותר (אפילו אם זה בהסכמת העובד) הרי שמדובר בהרעת תנאים בעבודה.

    בעיות בתשלום השכר –  לפי דיני עבודה, כל עובד זכאי לקבל משכורת מסוימת בזמן הקבוע בחוק. אם המעביד מתעכב בתשלום המשכורת מדובר בהרעת תנאים. חשוב לציין, שניתן להגיש קובלנה על הרעה בתנאים בין אם מדובר על פיגור חד פעמי, ובין אם מדובר על תופעה חוזרת. ככל שהבעיה בתשלום השכר נמשכת לאורך זמן רב יותר, כך ניתן יהיה לתבוע את המעסיק בפיצוי גדול יותר.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      שינוי בשעות העבודה ובמיקום העבודה –  מדובר אמנם על מקרים קיצוניים יחסית של שינוי בזמני העבודה או במיקום הפיזי של העבודה, אך הם מתקיימים לצערנו, וגוררים אחריהם הרעת תנאים. כך לדוגמה, עובד שעבד עד היום משמרות בוקר, וכעת מקום העבודה שינה פניו לחלוטין ודורש רק משמרות ערב שמחייבות למעשה את העובד להתפטר, הרי הוא זכאי לפיצויים, כי זוהי הרעת תנאים. גם שינוי במקום העבודה לזמן בלתי מוגבל, במיקום רחוק מאד ממה שהעובד הורגל אליו, ייחשב כהרעה בתנאים.

      שינוי בתפקיד או באחריות המוטלת על העובד – לא כל שינוי בתפקיד יחשב להרעת תנאים, חברות כיום הן מוביליות והתפקידים נוטים להשתנות, יחד עם זאת, ישנם שינויי שיחשבו להרעת תנאים בעבודה. למשל במקרה של שינוי תפקידו של עובד בכיר לתפקיד של עובד זוטר, הפחתת האחריות של העובד, שינוי תפקיד ללא הסכמת העובד ועוד.

      מה קובע החוק בנוגע להרעת תנאים?

      חוק פיצויי פיטורים קובע שעובד שהתפטר בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה שלו, יראו אותו כעובד שהתפטר בדין מפוטר.

      עובד שהתפטר בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה שלו, יראו אותו כעובד שהתפטר בדין מ

      המשמעות היא שהוא עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורים כאילו הוא פוטר, אם הוא עבד במשך שנה אחת רצופה לפחות. כאשר מדובר בעובד עונתי, אז הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים אם הוא עבד שתי עונות לפחות (60 ימים לפחות מתוך שלושה חודשים רצופים), בתוך שנתיים רצופות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה.

      שימוע לפני הרעת תנאים בעבודה

      בנוסף חוקי העבודה קבועים שבמקרה של הרעת תנאים, המעסיק מחויב לערוך לעובד שימוע לפני הרעת תנאים.

      ראשית על המעסיק למסור לכם זימון לשימוע, ולפרט בו את שינוי תנאי העבודה. בנוסף עליו לפרט את הסיבות לשינוי התנאים, ולאפשר לעובד זמן מספיק מראש להתכונן לשימוע.

      על העובד להגיע לשימוע במועד שנקבע. במקרה שהועבד אינו יכול להתייצב לשימוע, או שהזמן שניתן לו להתכונן אליו אינו מספיק, הוא רשאי לבקש דחייה של השימוע. העובד רשאי גם להגיע לשימוע עם אדם מטעמו, לרבות עם עורך דין לענייני עבודה.

      במהלך השימוע, על המעסיק לשמוע את העובד ואת עמדתו המנומקת, ולשקול אותה לפני שינוי תנאי העבודה. בנוסף על המעסיק לתעד את השימוע, ובסופו או לאחריו למסור לעובד פרוטוקול שימוע. לבסוף על המעסיק למסור לעובד את החלטתו המנומקת על שינוי תנאי העבודה.

      על המעסיק לתעד את השימוע, ובסופו או לאחריו למסור לעובד פרוטוקול שימוע.

      הרעת תנאים בעתות משבר

      בשנים האחרונות ידענו משברים לא קלים שפגעו בכלכלה, כך אירע בעת מגפת הקורונה, וכך לצערנו גם כיום, בעת מלחמת חרבות ברזל, ישנה פגיעה בעבודתם של רבים. חשוב לדעת, שפגיעה בתנאי העובד, ביוזמת המעסיק, יכולה להיחשב להרעת תנאים גם בתקופת משבר כמו בעת המלחמה.

      כך למשל העברת פעילות של עובד למקום מרוחק ממקום מגוריו, יכולה להיחשב להרעת תנאים. גם הוצאה לחופשה כפויה של למעלה משבוע, מחייבת בעדכון העובד מבעוד מועד, ללא הודעה מראש של לפחות שבועיים, על המעסיק לשלם לעובד שכר עבור הימים הללו. מקרה של אי תשלום השכר יהווה הרעת תנאים, גם אם מדובר בזמן מלחמה.

        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        הרעת תנאים בעבודה – דע מהן זכויותיך!

        במקרים של הרעת תנאים במקום העבודה, לעובד יש מספר אפשרויות:

        1# העובד מתפטר בדין מפוטר, ולמעשה זכאי לזכויות של עובד מפוטר, כמו למשל הזכות לתבוע דמי פיצויים.

        2# העובד ממשיך לעבוד במקום העבודה שלו, אך עומד בפני המעסיק על זכויותיו ומבקש לפצות אותו בשל הרעת התנאים. בטרם לפנייה לכל הליך משפטי, ניתן לפנות גם להליכים אלטרנטיביים כמו גישור ליישוב סכסוכים בין עובד למעסיק.

        3# העובד ממשיך לעבוד במקום העבודה שלו ומגיש קובלנה בפני בית הדין לעבודה. במסגרת הקובלנה העובד תובע את המעביד לפי דיני עבודה.

        חשוב בכל מקרה להבין, שבכל מקרה שבו אתם תובעים את המעביד שלכם על הרעת תנאים חובת ההוכחה היא עליכם.

        מתי לתבוע על הרעת תנאים?

        ככלל תביעה על פיצויי פיטורים שלא שולמו ניתן לתבוע בתוך 7 שנים. יחד עם זאת, אם במסגרת הרעת התנאים ישנן עילות נוספות לתביעה, כמו למשל הרעת תנאים בשל בעיות בתשלום השכר, כדאי לשים לב שניתן להגיש תביעה על הלנת השכר עצמה תוך שנה אחת בלבד (בניגוד לתביעה עבור תשלום השכר עצמו שניתן להגיש תוך 7 שנים). גם תביעה בעניין תשלום ימי חופשה ניתן להגיש תוך 3 שנים בלבד.

        לכן חשוב לשים לב לזמני ההתיישנות ולבחון מבעוד מועד את התביעה והעילות שיש לכם, כך שלא תפספסו את המועד בו ניתן להגיש את התביעה.

        איך מוכיחים הרעת תנאים במקום העבודה?

        בסופו של יום, בין אם אתם מתפטרים או בוחרים להישאר במקום העבודה לאחר הרעת תנאים, אין זה מספיק לטעון טענות כלליות על הרעת התנאים, אלא יש להוכיח שהתרחשה הרעת תנאים.

        על מנת להוכיח שאכן מדובר בהרעת תנאים, חשוב לתעד את הנסיבות שהיו בטרם להרעת התנאים, לצרף את חוזה העבודה או המסמך המעיד על תנאי העבודה, את השימוע שנערך לכם בטרם להרעת התנאים (אם ישנו), ואת התנאים כיום במקום העבודה (למשל באמצעות תלושי שכר, כרטסת שעות עבודה ועוד).

        ברוב המקרים של הרעת תנאים בעבודה העובד בוחר להתפטר, בפרט אם התנאים הופכים בלתי אפשריים או בלתי נסבלים. במקרה של התפטרות חשוב להוכיח לא רק שהתנאים הורעו אלא גם שיש קשר ישיר בין הרעת התנאים לבין ההתפטרות. לכן חשוב גם לשמור את מכתב ההתפטרות, שיכלול את הסיבות להתפטרות, הכוללות הרעת תנאים.

        עורך דין עבודה בעל ניסיון בתחום, יכול לסייע לכם עוד לפני שאתם מכינים את מכתב ההתפטרות, לתעד את הראיות החשובות, ולהראות את הנסיבות שהתחרשו, כך שתוכלו לזכות בפיצויים המגיעים לכם בעקבות הרעת התנאים בעבודה.

        *התוכן עודכן ביום 23.9.24

        הרעת תנאים בעבודה - שאלות נפוצות

        מהי הרעת תנאים בעבודה?

        הרעת תנאים בעבודה מהווה מצב שבו תנאי עבודתו של מועסק, משתנים. שינויים אלה יכולים להיות שכר נמוך יותר מבעבר, ביטול הטבות בשכר, שינוי בשעות, בימים ואף במיקום העבודה, וכן השפלה מצד המעסיק (הטחת כינויים מעליבים וכדומה).

        מה צריך לעשות עובד המרגיש הרעת תנאים בעבודה?

        עובד המרגיש הרעת תנאים בעבודה צריך, קודם כל, לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה, שיבחן האם המצב הקיים אכן מהווה הרעת תנאים בעבודה. במידה וכן, אותו עובד רשאי ואף צריך לפנות למעסיקו ולבקש ממנו לתקן את המצב הקיים תוך זמן סביר. אם המעסיק לא עושה כן, העובד זכאי להתפטר מעובדתו, תוך מתן הודעה מוקדמת בהתאם לחוק, וכן הוא זכאי לפיצויים מלאים.

        איך יחס מסוים מצד מעסיק יכול להיחשב להרעת תנאים בעבודה?

        ראשית, על העובד לעבוד לפחות שנה במקום העבודה. בנוסף, העובד צריך להתריע בפני מעסיקו על הרעת התנאים בעבודה ולתת לו זמן סביר לתקן את המצב. אם הוא לא עושה כן, המצב יכול להיחשב להרעת תנאים בעבודה. אם המעסיק לא יכול לתקן את המצב, העובד חייב להתריע בפניו בדבר התפטרותו.

        האם הרעת תנאים בעבודה מחייבת פיצוי כספי?

        הרעת תנאים בעבודה לא מחייבת פיצוי כספי בנוסף לפיצויי הפיטורים. עם זאת, ייתכנו מקרים בהם העובד יהיה זכאי גם לפיצוי כספי, למשל – במקרים של אפליה אסורה מצד המעסיק בין אותו עובד לבין עובדים אחרים, או במקרים שבהם המעסיק מתנכל לעובד ומתעמר בו. יש להגיש תביעה לפיצוי כספי, שתיבחן בהתאם לנסיבות המקרה.

        *התוכן המופיע באתר Lawyersnet אינו מחליף ייעוץ משפטי פרטני מעורך דין. המבקר באתר ייקח בחשבון שכל הסתמכות על האמור – היא באחריותו הבלעדית.

        לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-8054051
        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

          מידע חשוב נוסף